Senna Surakka: ”On ollut hienoa olla tässä matkassa mukana”

Joensuun Mailan kasvatilla Senna Surakalla on takanaan toinen kausi naisten Superpesiksessä.

Kasvattajaseurassaan Joensuun Mailassa junnusta asti pelannut Senna Surakka iloitsee mahdollisuudestaan olla mukana vielä pääsarjatasollakin tutussa pelipaidassa. F-tytöistä pesäpallouransa aloittanut Surakka on kohonnut hyvää tahtia kohti Superpesistä.

– C-ikäisenä pääsin pelaamaan Suomensarjaa ja tavoitteellisen porukan ansiosta haluttiin nousta Ykköspesikseen ja se myös tehtiinkin. Siitä taas tavoite oli Superpesis, ja se tavoite täytettiin kahden vuoden päästä, Surakka kertoo.

– Itselle on hienoa ollut olla tässä matkassa aina sieltä Suomensarjasta asti, ja että on saanut olla mukana kirjoittamassa tätä Joensuun naispesäpallon tarinaa.

Joensuun Mailan naisten edustusjoukkueella on takanaan kaksi vuotta Superpesiksessä. Miesten joukkueen tavoin myös naisten joukkueen toimintaan on haluttu panostaa, ja samaan aikaan kiinnostavuus naispesäpalloon on kasvanut.

– On ollut hieno huomata, kuinka tähän on panostettu vuosi vuodelta enemmän samaan aikaan, kun seura alkoi huomaamaan, että naisetkin voi pärjätä ja nousta Superpesikseen asti.

– Nyt kun on toinen kausi Superissa takana, niin on tapahtunut huomattavaa kehitystä näiden vuosien välillä. Somea sekä ottelutapahtumia on hiottu entisestään ja on ollut hienoa huomata, että naispesäpallokin täällä kiinnostaa ja siihen panostetaan.

Naisten joukkueen tavoin myös Surakalla itsellään on kaksi vuotta Superia takana.

– Itselleni on myös toinen kausi oman kasvattajaseuran paidassa Superissa. On siistiä, että on voinut olla mukana, koska kuitenkin aika harvalla on mahdollisuus saada olla mukana nostamassa joukkuetta Suomensarjasta Superpeikseen kasvattajaseuran pelipaidassa, joten totta kai se on todella hieno juttu itselleni henkilökohtaisesti.

– Omalta osalta pelasin mielestäni myös hyvän kauden. Sekä fyysinen kehitys, että pelinlukutaidot kehittyivät viime kauteen verrattuna. Tämä kausi osoitti, että ei tarvitse olla se kovin lyöjä joukkueesta, jotta pystyy pärjäämään naisten Superpesiksessä.

Surakka kiteyttää kuluneen kauden osittain epäonniseksi, mutta myöskin isoa kehitystä täynnä olevaksi matkaksi koko joukkueen osalta.

– Kaikkiaan meillä oli joukkueena epäonnea matkassa. Kausi alkoi siitä, että jouduimme siirtämään pelejä korona-altistumisien vuoksi ja heti kun pääsimme aloittamaan, meille tuli pelin sisällä erinäisiä ongelmia, jotka vaikuttivat joukkueeseen, mutta niistäkin päästiin hyvin porukassa eteenpäin.

– Valonpilkahduksia nähtiin keskikesällä, jolloin pelattiin ajoittain todella hyvää, pääsarjatason mukaista peliä ja haastettiin kovia porukoita kentällä. Henkisesti varsinkin paljon kasvattava kausi ja toki myös paljon kehityttiin ja opittiin myös fyysisestikin.

Syksyllä yrittäjäksi

Päättyneen kauden jälkeen starttasi uudenlaiset suunnitelmat. Surakka päätti isänsä neuvosta perustaa oman yrityksensä siivous- ja puhtaanapitopalveluiden saralla.

– Ajatus siivousyrityksen perustamiseen lähti siitä, että pohdin mitä sitä elämällä tekisi, kun en vielä halunnut lähteä opiskelemaan. Pitkän pohdinnan jälkeen päädyin välivuoteen ja haluun työskennellä sen aikana.

– Nyt minulla on oma toiminimi pystyssä ja toimintaa Joensuun alueella. Yritykseni Siivous Surakan toiminta käynnistyy kunnolla ensi viikolla, jonne ensimmäiset aikataulut on suunniteltu.

Aiemmin toisen palveluksessa siivoojana työskennellyt Surakka huomasi nopeasti aikataulujen yhteensovittamisen hankaluuden samaan aikaan pesäpallon kanssa. Ajatus oman toiminimen perustamisesta kuulosti erinomaiselta idealta.

– Oman toiminimen perustamisessa oli ideana se, että pystyn hyvin työn aikatauluttamaan pesäpallon kanssa.

– Teen pääosin kotisiivouksia ja lisäksi esimerkiksi rakennustyömaiden loppusiivouksia, kiinteistöjen toimitilojen siistimisiä, muuttosiivouksia sekä ikkunoiden ja saunojen pesuja. Teen laajasti erilaisia siivouksia ja asiakkaiden kanssa on mahdollista sopia tarkemmin työnkuvasta lisää.

Tuoreen yrittäjän syksy jatkuu työn merkeissä, kuin myös pesäpallonkin parissa. Talven ajalle nuorella pelaajalla on selkeät suunnitelmat pesäpallon varalle.

– Kova palo on lähteä taas treenaamaan. Tänä talvena täytyy keskittyä lyöntitoistoihin ja voimaan. Kehitettävää löytyy kyllä hyvin monessa osa-alueessa tulevaakin ajatellen.

– Eikun vaan paljon työtä, niin varmasti ensi kaudella nähdään astetta vahvempi JoMa naiset ja astetta vahvempi minä! Surakka kiteytti loppuun.

Lue lisää Siivous Surakasta!