Marianne Roiha: ”On ollut hienoa huomata, kuinka joensuulaista naispesäpalloa viedään eteenpäin”

Toista vuottaan Joensuun Mailassa pelaava Marianne Roiha kokee joukkueen kehittyneen kesän aikana huimasti.

Joensuun Mailan naisten edustusjoukkueen kapteeni Marianne Roiha näkee joukkueen kehittyneen huimasti kesän aikana, viime kauden samasta sarjasijoituksesta huolimatta.

– Joukkueessa tapahtui isoja muutoksia vuosi sitten syksyllä. Vaikka sarjasijoitus kahdella ensimmäisellä superpesiskaudella oli sama, koen, että JoMa naiset otti stepin eteenpäin. Esimerkiksi kolmen pisteen voittojen määrän kasvu on siitä osoitus, Roiha iloitsee.

Pudotuspelipaikkaa menneellä kaudella tavoittelevan JoMan loppusijoitus sarjassa päättyi lopulta yhdeksännelle sijalle.

– Tänä vuonna keskityimme melko paljon pelillisiin yksityiskohtiin, mutta loppujen lopuksi emme onnistuneet kokonaisuudessa yltämään tavoitteeseemme.

Keväinen vahva aloitus kolmen voitokkaan harjoitusottelun jälkeen kääntyi nopeasti haastavaksi runkosarjassa ja joukkue sai paiskia lujasti töitä noustakseen takaisin voittokantaan.

– Onnistuneen kevätkauden jälkeen runkosarjan ensimmäiset pelit olivat meille haastavia. Sen sijaan heinäkuun alun pisteputki oli meille tärkeä onnistuminen vaikean alkukauden jälkeen. Tasaisessa sarjassa yksittäiset jaksovoitot nousevat suureen arvoon. Niitä emme onnistuneet kääntämään itsellemme tarpeeksi kesän aikana.

– Pelasimme kotona pääsääntöisesti laadukasta peliä, mutta vierasreissuilta emme onnistuneet hakemaan ratkaisevia pisteitä. Kokonaisuudessaan onnistuimme sisäpelissä lyömään hyvän määrän juoksuja, mutta ulkopelissä laskettujen määrä oli liian suuri.

”JoMa naiset 2021 oli ahkera porukka”

Kasvattajaseura Pesä-Yseistä Joensuun Mailaan siirtynyt Roiha koki toisen vuoden samassa pelipaidassa nousujohteisena ailahtelevan startin jälkeen.

– Tänä vuonna pääsin hieman paremmin toteuttamaan asioita, joita koen vahvuuksikseni. Sisäpelissä sain käytännössä koko ajan purkaa vaihtotilannetta ja ulkona pelipaikka pysyi samana läpi kauden.

– Nyt kun katson kautta taaksepäin, oma peli meni melko lailla joukkueen tason mukana, sillä alkukausi oli myös itselle hyvin haasteellinen. Juhannuksen jälkeen alkoi omakin peli pikkuhiljaa löytää raiteilleen.

Yksilötasolla Roiha onnistui lyömään 21 ottelussa 1+12 juoksua, ja kärkilyöntejä yhteensä 96, tehden samalla henkilökohtaisen ennätyksensä lyötyjen juoksujen suhteen.

– Tällä kaudella oli käytännössä koko ajan etenijöitä kentällä, kun astelin lyömään ja sitä kautta myös kotiutuspaikkoja muodostui enemmän esimerkiksi vaihdon jälkeisiin vapaisiin.

Kapteenina ensimmäisellä kaudellaan joukkueessa toiminut Roiha otti kunnian vastaan myös tänäkin vuonna. Kapteenin silmin tiivis ja ahkera joukkue onnistui työskentelemään motivoituneesti tavoitetta kohti.

– Joukkueessamme oli paljon erilaisia persoonia, jotka toivat omat vahvuutensa yhteiseen juttuumme. JoMa naiset 2021 oli ahkera porukka, joka teki töitä kehittymisen eteen niin paljon, että valmennuskin joutui välillä jarruttelemaan.

Menneenä kesänä korona vaikutti laajasti monin tavoin. Myöskään JoMa ei välttynyt koronan vaikutuksilta. Elokuussa joukkueessa todetun tartunnan vuoksi muutoksia nähtiin kolmen viimeisen ottelun osalta. Näistä kaksi ottelua jouduttiin lopulta perumaan suoraan, ja viimeisen Mynämäen Vesan ottelun osalta joukkue päätti lopettaa kauden yhdessä tuumin.

– Jouduttiin viimeisellä viikolla harmillisen tilanteen eteen. Pelihalut sunnuntaille oli kovat, mutta jouduimme tarkastelemaan asiaa myös hieman laajemmin. Pidimme joukkueena pari etäpalaveria, joissa keskustelimme tilanteesta. Yhteisen päätöksen tehdessämme harmi pelin peruuntumisesta oli kova ja kauden loppuminen etäyhteyksin oli melko karua.

– Monena vuonna olen kautta ollut lopettelemassa näihin samoihin aikoihin, mutta nyt tuntui siltä, että kausi jäi pahasti kesken sekä joukkueena, että itselläni henkilökohtaisesti. Päällimmäisenä tunteena on pettymys, mutta kaudesta jäi myös oppia ja kokemuksia taskuihin.

Vaikka pudotuspelipaikkaa ei lopulta onnistuttu haalimaan, pääsi joukkue kehittymään laajasti niin ryhmänä, kuin myös yksilötasolla.

– Vaikka joukkueena tavoite jäi saavuttamatta, oli mukava nähdä kuitenkin yksilöiden henkilökohtaista kehittymistä joukkueen sisällä. Lisäksi nyt kaksi vuotta JoMassa olleena on ollut hienoa huomata, kuinka joensuulaista naispesäpalloa viedään eteenpäin, Roiha päätti.