Kausi pakettiin – ”Tämä vuosi oli monella tapaa hedelmällinen”

Haastattelussa JoMa Naisten pelinjohtaja Arttu Jurvakainen purkaa kulunutta kautta.

JoMa Naisten kausi päätettiin kolmisen viikkoa sitten. Vielä alkukesällä niin sutjakkaasti liikkeelle lähteneen kauden povailtiin jatkuvan aina pudotuspeleihin asti. Toisin kävi, ja kausi päätettiin kipuilevan heinä- ja elokuun seurauksena sijaan 9. Nyt joukkue valmennuksineen on päässyt viettämään ansaittua taukoansa kiireisen kesän jälkeen, ja seuraamaan pudotuspelejä katsomon puolelta.

JoMa Naiset kokivat muutoksia syksyllä 2021, kun joukkueeseen virtasi uusia pelaajia ja samalla pelinjohto laitettiin uusiksi. Viuhkan taakse hyppäsi Arttu Jurvakainen ja 2. pelinjohtajan paikalle Mikael Sillanpää. Jurvakainen saapui Joensuuhun Kajaanista, jossa hän oli toiminut niin Vuokatti-Rukan Urheiluakatemian pesäpallovalmentajana sekä Kajaanin Pallokerhon naisten edustusjoukkueen pelinjohtajana.

Joukkueelle syksy oli voimakas uudistumisen paikka. Lähdettiin perusasioista liikkeelle ja niitä haluttiin rummuttaa paljon harjoituskaudella ja tuoda omaan tekemiseen uusi alku.

Uutta alkua ei voi aloittaa puolesta välistä matkaa tai loppusuoralta, vaan se tulee aloittaa starttipisteestä. Lähdettiin siis pistämään peruspalikoita kuntoon uuden joukkueen kanssa, Jurvakainen kommentoi.

Tuolloin JoMa sai myös vahvistusta viidestä uudesta pelaajasta, joita olivat Pinja Arbelius, Nelli Huotari, Oona Liimatainen, Veera Toikka ja Liinu Turpela.

Syksy ja startti oli meillä hyvä. Nopeasti löytyi yhteinen sävel ja joukkuehenki. Tuntui, että oltaisiin oltu pidempäänkin samassa porukassa ja koko joukkue oli hyvällä heittäytymisellä matkassa.

Alusta asti 17 sopimuspelaajaa, niin onhan se iso rinki. Haasteita toivat monet eri asiat, kuten pelipaikat, kun kaksitoista pelaa kerrallaan niin tiedettiin, että tulee kipuilua sen suhteen. Meillä oli kuitenkin paljon erilaisuutta, mikä on aina mahtava juttu.

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen)

Entistä ehompi JoMa starttasi kesänsä vauhdikkaasti. Talven harjoitus oli tuottanut tulosta, ja se näkyi myös kentillä.

– Harjoituskaudella keskityttiin voimakkaasti ulkopelin suoritusvarmuuteen ja ulkopeliin ylipäätään. Me saatiin kehitettyä ulkopeliä tosi paljon ja se oli hyvällä mallilla, kun kausi alkoi.

– Alkukaudesta ulkopeli oli erinomaisella mallilla, mutta sisäpeli tuli vähän perässä. Pisteitä kerättiin siitä huolimatta mukavaa tahtia.

Peli rullasi etenkin kotikentällä, jossa JoMan esityksinä nähtiin jopa kuuden kotiottelun voittoputki.

Meidän räpyläpelaaminen, päästetyt juoksut ja kaikki mittarit osoittivat varsinkin touko- ja kesäkuussa, että siellä otettiin valtavia steppejä ja pystytään haastamaan kenet tahansa sarjassa. Se oli iso onnistuminen.

Vahvoja esityksiä nähtiinkin monesti kesän aikana. Onnistumisiksi ja samaan aikaan ongelmaksi muodostuivat isot voitot sarjan kärkijoukkueita vastaan, mutta useat tappiot ennalta ajatelluista omista päävastustajista.

Kesän aikana JoMa onnistui kaatamaan niin sarjan kärjen Mansen, kuten myös kaksi kertaa Kirittäret kaikkiaan neljästä kohtaamisesta.


– Kauttahan meillä leimasi se, että pelattiin huippujoukkueita vastaan äärimmäisen hyviä pelejä, otettiin kovia voittoja siellä ja vastaavasti näihin ennakolta keskikastin joukkueisiin me ei jostain syystä saatu yhtä hyvää esitystä aikaiseksi.

– Niihin peleihin jäi pisteitä paljon. Se on meillä tutkiskelun paikka, miksi se on näin ollut. Syyt varmasti löytyy sekä henkiseltä puolelta, että näiden joukkueiden paremmasta valmistautumisesta, joissa toinen joukkue saattoi onnistua paremmin.

Epätasaisuutta ja ongelmia sisäpelissä

– Meidän sisäpelaaminen ei ollut valmista toukokuussa ja siinä haettiin vielä paljon askelmerkkejä, kuinka sitä pyöritetään.

– Kokoonpanopuolella haettiin, mikä se meidän toimivin kooste on ja sen hakeminen jatkui aika pitkään. Kokoonpano eli kesällä paljon siitä syystä, että etsittiin sitä toimivinta kokoonpanoa ja millä sisäpeli pyörisi.

Onnistunut alkukesä ja pisteiden kerääminen alkoi hiipumaan heinäkuussa. Heinä- ja elokuun aikana kolmestatoista pelatusta ottelusta oli ainoastaan neljä voitettua peliä taskussa.

– Meidän pelissä epätasaisuus oli suurta. Se aiheutti isoa vaihtelua meidän peliesityksiin. Osittain kuorma ja peliruuhka teki osansa tästä, muttei pelkästään sen taakse voi mennä, kun tiedossa oli kova tahti.

– Heinäkuu olikin meillä haastava ja meidän vahvuus, eli ulkopelin selkäranka meinasi välillä kipuilla. Siellä päästettyjä juoksuja tuli huomattavasti enemmän kuin muina kuukausina, eikä voittoja meinattu saada mistään.

Epäonninen runkosarjan loppupuoli toi harmillinen 9. sijan jälleen. Viimeinen, ja ratkaiseva kohtaaminen Hyvinkään Tahkon kanssa ei tuottanut odotusten kaltaista tulosta, ja vastustaja paineli voiton kautta pudotuspeleihin.

– Sarjasijoitus 9. oli joukkueella valtava pettymys. Heinäkuun ja viime hetkien aikana lipesi meiltä pudotuspelipaikka, joka välillä näytti hyvinkin olevan hyppysissä. Kaikki kulminoitui viimeiseen otteluun, johon jäi valtavat panokset.

– Siinä pienoiskuvassa saatiin koko kauden peilikuva, ettei yksittäisessä ottelussa meidän henkinen kantti vielä kestänyt ja tehtiin enemmän huolimattomuus- sekä jännitysvirheitä, kuin mitä monessa muussa ottelussa.

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen)


Vuosi JoMassa takana pelinjohtajan kengissä

– Itse lähdin JoMaan hyvillä fiiliksillä syksyllä ja en ole päätöstä katunut, että lähdin tänne. Hieno haaste sekä on ollut hyvä ja hieno ympäristö kehittyä tämä Joensuu ja JoMa.

– Joukkueen kanssa olen viihtynyt myös hyvin ja tykännyt tekemisen meiningistä täällä. Omalta osalta jää myös varmasti paljon parannettavaa. Voisikin tiivistää, että 17 pelaajan arjen johtaminen tuottaa paljon haasteita, joista osassa olisi voinut onnistua paremminkin.

Palaaminen perustekemisen äärelle oli syksyllä aloittaneelle pelinjohtajalle tärkeää. Tasainen ja varma harjoituskauden tekeminen toi Jurvakaisen toivomia tuloksia näkyviin niin joukkueen, kuin yksilöidenkin osalta.

– Fysiikka meni kesällä eteenpäin. Etenemisajoissa näkyi, että meillä oli joka pesävälillä 20 parhaan joukossa keskimäärin neljä pelaajaa, eli joka viides Superpesiksen 20 parhaasta etenijästä oli Joensuun Mailan pelaaja, mikä on tietysti hieno juttu keskiarvolla mitattuna.

– Samalla tapaa myös lajitehokkuusnumeroissa meidän heittovoima saatiin kovalle tasolle. Meillä oli paljon hyviä heittäjiä, joiden kanssa fyysinen harjoittelu onnistui mukavasti.

Katse kohti tulevaa kautta

– Kasvunpolulla tässä ollaan ihan jokainen pelaajista ja valmennuksesta myös, Jurvakainen tuumaa ja kääntää ajatukset kohti tulevaa.

– Tänä vuonna opittiin voittamaan kovia joukkueita ja tulevaisuuden tavoite onkin oppia voittamaan ne ratkaisupelit, mitkä meidän osalta tänä vuonna olivat niitä tärkeimpiä päävastustajia.

Tulevan joukkueen rakennus on loppusuoralla. Jurvakainen vihjaa viimeisten sopimuksien olevan kuta kuinkin valmiina.

– Aloitellaan uuden joukkueen kanssa syyskuun aikana, tähän kuuluu esimerkiksi palaverit yksilöiden kanssa. Lisäksi lähdetään kehittämään joukkueena pohjia tulevalle kaudelle.

– Täysillä homma pyörähtää käyntiin marraskuusta lajikuorman osalta.

Jo JoMan vahvuudeksi noussutta ulkopeliä pyritään ylläpitämään kovalla tasolla myös jatkossa, mutta tavoitteeksi ensi kaudelle Jurvakaisella on selvät ajatukset.

– Tulevalle kaudelle sisäpelin kehittäminen ja sen suoritusvarmuus tulee olemaan enemmän tapetilla. Ulkopeli on saatu hyvin käyntiin, niin voidaan siirtää katseita enemmän mailatyöskentelyyn.

– Ulkopeliä ei kuitenkaan tule unohtaa, vaan sen täytyy olla jatkossakin meidän vahvuus, jos halutaan kamppailla tulevaisuudessa korkeammissa peleissä.

Tuleva talvi tuleekin olemaan joukkueen osalta työntäyteinen. Samaan aikaan jo hyvin startannutta matkaa voidaan alkaa vahvistamaan lisää.

– Meillä on selkeä tilanne joukkueen sisällä, sillä joukkue pysyy melko hyvin kasassa. Tunnustelu ja erilaisten asioiden kokeilu jää nyt vähemmälle ja voidaan rakentaa valmiimman pohjan päälle, eikä tarvitse kaikkia keksiä taas uudestaan. Se on selvä näkymä tulevalle vuodelle.

– Tämä vuosi oli monella tapaa hedelmällinen ja monta asiaa saatiin vietyä eteenpäin. Samalla se jätti myös asioita hampaan koloon, joten nälkää on joukkueella lähteä tekemään ensi vuodesta tätäkin parempi ja nähdään kaikkien aikojen Joensuun Mailan naiset 2023, Jurvakainen lupaa.