Kahdeksan jatkosopimusta julki – omia nuoria mukaan rinkiin

Joensuun Mailan naisten edustusjoukkueen runko kaudelle 2023 muovautuu hyvää vauhtia.

JoMa Naisten kapteenille Marianne Roihalle, 26, tuleva kausi on neljäs kausi JoMassa. Lappeenrannan Pesä Ysien kasvatti siirtyi Joensuuhun kaudeksi 2020 ja kantaa suurta roolia sekä sisä- että ulkopelissä.

– On keskeinen jatkosopimus, että kapteeni haluaa jatkaa täällä. Marianne on ollut itsellenikin tärkeä tuki ja moni asia kulminoituu siihen, että tämä on Marianne Roihan näköinen joukkue, JoMan pelinjohtaja Arttu Jurvakainen kehuu.

– Hän on pelaajien keskuudessa äärimmäisen arvostettu roolissaan ja hänestä näkee, että hän haluaa olla johtava pelaaja paitsi kentällä, myös sen ulkopuolella. Marianne välittää joukkueesta ja seurasta, ja uskaltaa puuttua sekä kehittää toimintaa paremmaksi.

Päättyneellä kaudella Roiha löi 1+12 juoksua ja toi seitsemän pinnaa. Roiha on pelannut kolmen JoMa-kautensa aikana kaikki joukkueen ottelut.

– Mariannen rooli on muuttunut vaihtajasta nykytermeillä saranapelaajaksi, jolla on myös kotiutusvastuuta. Tämä oli hänelle ensimmäinen kausi siinä roolissa ja hän tarttui siihen hienosti. Nyt toisella kaudella hänellä on myös omat kovat tavoitteet olla kotiuttajanakin entistä parempi.

JoMan oma kasvatti Iida Nupponen, 22, allekirjoitti seuran kanssa yksivuotisen jatkosopimuksen.

– Olen todella iloinen, että Iida halusi jatkaa meillä. Hän edustaa kokenutta joensuulaiskaartia ja on nähnyt seuran vaiheen Suomensarjasta Superpesikseen saakka. Sitä kautta hän tuo äärimmäisen paljon joukkueen kulttuurin luontiin, Jurvakainen sanoo.

– Etukentällä Iida on suoritusvarma pelaaja ja rauhallinen luonne, jolla hän tuo hyvän kivijalan meidän etukenttäpelaamiseen. Sisällä Iida hoitaa useimmiten kakkoskärjessä pyyteetöntä roolia ja hänellä on vahva kova lyönti sekä hyvä pystäri, jotka ovat tärkeitä aseita.

Koppari Sini Haataja, 23, aloittaa JoMassa kolmannen ja etukenttäpelaaja Oona Liimatainen, 25, toisen kautensa.

– Haataja on sähköjänis ja ilopilleri, joka tuo paljon väriä ja iloa pukukoppiin ja arkeen. Pelillisesti hän otti viime kaudella itselleen uuden kakkoskopparin paikan ja onnistui siinä erinomaisesti. Sini on jaloista sähäkkä ja päästä pelirohkea, mutta suorittaa silti roolinsa varmasti.

– Liimatainen puolestaan on lajitehokas pelaaja, jolla jalat toimivat ja heitto on tulinen. Jos toinen etukenttäpelaaja Nupponen tuo kentälle rauhallisuutta, niin Oona tuo vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Sisäpelissä Oona nousi viime kaudella ykköskärjen rooliin, johon hän tuo vaihtolyömisen lisäksi vahvaa etenemisvoimaa.

Lisäksi pohjoiskarjalaisen pesiskoulun kasvatit Oona Majoinen (19), Veera Varonen (17) ja Marianne Sivonen (18) sekä sotkamolaislähtöinen Nelli Huotari (17) jatkavat JoMassa vanhoilla sopimuksilla.

Majoinen pelasi päättyneen kauden vuokralla Lappeenrannan Pesä Yseissä Ykköspesistä, Varonen JoMassa Superpesistä ja B-tyttöjen Superpesistä, Sivonen JoMassa tyttöjen Superia ja naisten Suomensarjaa.

– Varonen on joukkueen kiintiökiteeläinen, joka tuo nopeiden jalkojensa lisäksi joukkueeseen aimo annoksen hurttia huumoria. Veera pelasi hyvän kauden etenijäjokerina ja hakee tulevalla kaudella läpimurtoa myös yhdeksikköön.

– Majoinen ja Sivonen ovat tärkeitä paikallisia jatkavia pelaajia. Mariannen haastava kevät jätti varmasti nälkää kisata lukkarin tontista taas entistä kovemmin tänä talvena. Majoinen pelasi mainion kauden Ykköspesiksessä ja osoitti olevansa varmasti valmis mittamaan itsensä sarjaporrasta ylempänä.

Nelli Huotari siirtyi JoMaan vuosi sitten Kajaanin Pallokerhosta ja oli lopulta joukkueen tehotilaston kakkonen (1+21/10).

– Huotari löi itsensä ryminällä sisään Superpesikseen päättyneellä kaudella. Hän otti ulkona linjasta vastuullisen paikan ja väläytteli myös sisällä kotiutuspotentiaaliaan. Nelli on selvä ikäluokkansa tähti, josta on lupa odottaa valtakunnan eliittipelaajaa. Hänen kehityskaarta on ollut ilo seurata ja tulevaisuudessa vain taivas on rajana.

Uusina pelaajina seuran omat kasvatit Aino Koistinen, 15, ja Neea Kuronen, 18, liittyvät edustusjoukkueen mukaan talven harjoituskaudelle. Kaksikko pelaa JoMassa Talent-sopimuksilla ja talvi näyttää, missä joukkueessa Koistinen ja Kuronen kesällä pelaavat.

– Kuronen on etukenttäpelaaja, joka kirittää meidän kahta kokeneempaa peluria. Hän on ponnistanut seuran omasta myllystä ja otti viime kaudella isoja kehitysaskeleita B-tytöissä. Hän on varmasti tulevaisuuden nimiä etukentällä tässä seurassa.

– Koistinen on joukkueen kuopus ja selvä lahjakkuus. Ulkona hän on operoinut pääasiassa lautasella ja haluamme kehittää häntä siihen vastuulliseen rooliin, mutta tarvittaessa Aino pystyy pelaamaan myös linjapelaajana.

JoMa Naiset 2023

#7 Marianne Sivonen 2023
#8 Marianne Roiha 2023 (2024)
#9 Iida Nupponen 2023
​​​​​​​#13 Nelli Huotari 2023
#22 Oona Liimatainen 2023
#45 Oona Majoinen 2023
#71 Veera Varonen 2023
#77 Sini Haataja 2023
Aino Koistinen
Neea Kuronen