Halli-SM päätökseen – JoMalle ei jatkopaikkaa lopputurnaukseen

Halli-SM lopputurnauspaikan vei Kempeleen Kiri lauantain viimeisen tiivistunnelmaisen ottelun päätteeksi.

Lauantaina Joensuu Areenan yleisö pääsi seuraamaan naisten halli-SM-avauksen tunnelmia. Lopputurnauspaikasta Joensuussa kamppailivat JoMa, Kirittäret ja KeKi.

Pesispäivän avaus nähtiin Suomen hallitsevan mestarin Kirittärien ja JoMan välillä. Peli ponkaistiin käyntiin vauhdilla, kun heti ensimmäisellä aloittavalla JoMa nappasi pinnan Maria Kaakisen lyömänä ja Marianne Roihan tuomana.

Kyseinen onnistuminen jäi kuitenkin joensuulaisten ainoaksi, ja vastustajan tasoitus nähtiin jo heti tasoittavalla vuorolla. Kirittärien Sara Kujanen ja Mari Mantsinen löivät jyväskyläläiset 2–1 johtoon, ja samainen lukema kirjattiin päättyvän jakson lopullisiksi numeroiksi.

Toisella jaksolla JoMan jäädessä nollille, onnistui Kirittäret haalimaan jaksovoiton yhden harhaheiton sekä Sara Kujasen lyömien kahden pinnan voimin. Kirittäret nappasivat otteluvoiton lopulta lukemin 2–0 (2–1, 3–0).

– Ensimmäisessä ottelussa oltiin heikkoja, eikä ansaittu tuon enempää, totesi JoMa Naisten pelinjohtaja Arttu Jurvakainen.

– Sisäpelissä tiedettiin kaverin pelaavan etupuolta hyvin kiinni meidän nopeita jalkoja vastaan, joten meidän lääke siihen oli lyödä kovia. Lyötiin kuitenkin heikkoja osumia ja sitä kautta lyönnit oli paljolti koppeja. Lopulta ei saatu sisäpeliä auki siinä.

Kautta ottelun JoMan sisäpeli jätti toivomisen varaa. Ulkopeli sen sijaan oli pelinjohtaja Jurvakaisen mielestä kohtuullista.

– Ulkona pelattiin viisi vuoroa, joista kolme hyvin ja kaksi selvästi heikommin. Heti ekan jakson alussa, ekassa vuorossa jäi kuitenkin paljon palon paikkoja käyttämättä ja tarvittiin viidestä kuuteen yritystä saadaksemme kolme paloa aikaan.

JoMa herätteli sisäpeliään päivän toisessa ottelussa KeKiä vastaan

Paikka lopputurnaukseen oli avoinna. Ottelu Kempeleen Kirin ja Kirittärien välillä oli päättynyt KeKin 2–0 (2–1, 2–0) voittoon. Päivän päätöspeli kamppailtiin JoMan ja KeKin välillä.

– Toisessa pelissä kaikkien yllätykseksi olikin lopputurnauspaikka vielä jaossa, kun KeKi päihitti Kirittäret.

– Tiedettiin, että riittävän suurella 2–0 voitolla juoksuero kääntää meille tämän homman. Se toi kilpailullista lisäbuustia, vaikka pelissä onkin aina harjoituksellinen panos ja siitä saatava hyöty.

JoMan edellisen ottelun tomut oli pyyhitty, ja ensimmäisessä jaksossa pinnoja satelikin tauluun seitsemän lyönnin voimin. Vastustajan kolme kirjattua juoksua ei riittänyt avausjaksolla haastamaan JoMaa, ja Joensuu lompsi jaksotauolle voittolukemin 7–3.

– KeKi löi hurjalla prosentilla palloa merkistä väliin, vaihto- ja takatilanteet läpeensä. Jos tuolla prosentilla onnistuu lyönnit, niin ne on pesäpallossa ottamattomia, ja siitä kuuluu juoksuja tullakin.

– Me vastattiin takaisin heidän omalla lääkkeellään ja lähdettiin lyömään raa’asti merkistä väliin. Saatiinkin ekalla jaksolla revittyä eroa ja siitä isohko jaksovoitto, Jurvakainen tuumasi.

Ottelun jälkimmäisellä jaksolla ei enää juoksuhanat samaan tapaan auenneet. JoMan ainoa onnistuminen nähtiin Hanna Toivasen lyömänä toisen jakson tasoittavalla vuorolla. KeKin vastaus nähtiin vielä kolmannen aloittavalla vuorolla, kun Hanna Lammela löi joukkueet tasalukemiin 1–1.

– Toinen jakso oli puolin ja toisin paljon tiiviimpää. Pidettiin hyvin räpylässä nollavuoroja.

– Oma sisäpeli ei auennut ja lopulta oltiin tilanteessa, jossa meidän piti viimeisen tasoittavalla lyödä samalla lyönnillä kaksi juoksua, jotta lopputurnauspaikka aukeaisi. Jos tekisimme yksittäisen juoksun, niin peli puhallettaisiin päätökseen ja jakson tulos 2–1 ei riittäisi meille.

– Erikoinen tilanne, joka on mahdollista vain tällaisessa turnausformaatissa.

JoMan ja KeKin välinen ottelu päättyi kuitenkin joensuulaisen yleisön iloksi kotijoukkueen otteluvoittoon 1–0 (7–3, 1–0). Halli-SM-lopputurnauspaikan Lapualle nappasi päivän päätteeksi lopulta Kempeleen Kiri.

– Summatakseni kokonaisuutta, niin oli kaksi hyvin erilaista peliä. Sellainen tavallinen ja rauhallinen peruspeliesitys jäi nyt toteutumatta molemmissa erinäisistä syistä.

​​​​​​​– Tavoitteena olisi pelata vielä yksi harjoitusmatsi ennen Fugepesistä, jotta voitaisiin ottaa vielä harjoitustilanne, että nähdään kuinka meidän peruspeli rauhoittuu ja pyörähtelee, Jurvakainen päätti.