Arttu Jurvakainen: ”Pala palalta perusteita voittavalle pesikselle”

Joensuun Mailan naisten edustusjoukkueen uusi pelinjohtaja Arttu Jurvakainen uskoo vahvan perustan antavan eväät kohti huippua.

Kajaanin Pallokerhossa vuosia pelinjohtajan roolissa eri sarjatasoilla viihtynyt Arttu Jurvakainen, 27, päätyi menneenä kesänä pohtimaan seuraavaa peliliikettään. Vaihtoehtoina oli ottaa keveämmin tuleva vuosi, tai vastaavasti lähteä testaamaan nykyistä osaamistaan sekä valmennusprosessin ja -näkemyksen kantavuutta uuteen projektiin. Lopulta päätös lähdöstä Joensuuhun varmistui, ja edessä odottivat uudet tuulet.

– Siirtyminen naisten Superiin on luonnollinen seuraava askel. Ykköspesistä on nyt muutama vuosi takana ja uusi steppi piti ottaa. Tämä oli hieno tilaisuus itselle lähteä naisten pääsarjaan, Jurvakainen kommentoi.

Jurvakainen on työskennellyt myös Vuokatti-Rukan Urheiluakatemiassa pesäpallovalmentajana. Hänen mielestään laadukas pesäpallo lähtee käyntiin vahvasta perustasta.

– Hyvä, laadukas ja voittava pesäpallo lähtee siitä, että perusasioissa ollaan riittävän suoritusvarmoja niin räpylän, että mailan kanssa. Näissä tulee olla perusteet hyvin hallussa ja onnistumisprosentit korkeat. Vasta tämän jälkeen voidaan aloittaa rakentamaan ylimääräisiä hienouksia.

Samanlaista valmennusmallia tullaan näkemään myös JoMan naisten joukkueen parissa.

– Nyt puhutaan pidemmästä, kuin yhden vuoden projektista. Lähdetään siis ensimmäisenä vuonna pala palalta rakentamaan perusteita voittavalle pesikselle. Ei voida lähteä oikomaan, vaan pitää laittaa peruspalikat ensin kuntoon niin urheilullisesti, kuin pelillisestikin.

– Haluan myös lisätä pelaajien ymmärrystä pelistä, jotta heillä olisi valmius myös itse valmentua ja kokea omistajuutta pelaamisesta. Kaikki ei tule pelkästään valmentajien suunnasta, vaan pelaajat suunnittelisivat itse pelaamistaan ja keskustelisivat keskenään, ymmärtäisivät peliä ja haluaisivat olla osallisena kehittämässä sitä.

Jurvakainen on tyytyväinen nykyisen joukkueen monipuolisuuteen.

– Monesti todettuna jo, joukkue on rakenteeltaan nuori. Näen sen kuitenkin hyvänä asiana, että meillä on nuori, oppimishalukas ja nälkäinen eteenpäin pyrkivä joukkue. Kaikilla on kehityskäyrä vahvasti ylöspäin ja tahto mennä eteenpäin.

– Joukkueessa on monipuolisesti lajiosaamista. Jalkavoima on sellainen, joka erottuu. Meillä on paljon etenemisvoimaisia pelaajia. Lisäksi myös taitavia sisäpelaajia löytyy monta.

JoMa naisilla on takanaan kaksi vuotta pääsarjatasolla. Molempina vuosina sijoitus on jäänyt yhdeksänteen sijaan. Jurvakainen povaa tuleville vuosille vahvaa kasvua.

– Pala palalta kehitytään kohti huippua ja sinne mitalipeleihin se tähtäin meillä on. Ensimmäinen steppi on se, että aiemmista kausista pystytään parantamaan. Yhdenkin sijan parantamalla pudotuspeleihin pääsee.

– Se ei kuitenkaan tyydytä joukkuetta tai ketään, että pudotuspeleissä käydään katselemassa. Pyrkimys on pudotuspeleihin mennä pelaamaan, eikä ihmettelemään.

Syksyn ensimmäinen leiri pidetään viikolla 43, jolloin myös joukkue kokoontuu kokonaisuudessaan ensimmäistä kertaa.

– Syyspuolella pidetään kolme leiriä, joissa tärkeimmät teemat ovat siinä, että joukkue lähtee hyvin hitsautumaan yhteen ja saadaan aluille prosessi, mitä tässä ollaan tekemässä yhden vuoden tähtäimellä.

– Tarkoituksena leireillä on myös pelata paljon. Talvella tehdään kokeiluja ja annetaan näytön paikkoja kokoonpanopuolella, jotta löydetään se parhaiten yhteen pelaava kokoonpano, millä kesää voitaisiin lähteä tekemään, Jurvakainen kiteytti loppuun.